Wat zou liefde zeggen?

Gepubliceerd op 3 oktober 2020 om 15:51

‘Wat zou ‘liefde’ zeggen’ Dit zinnetje resoneerde al een paar dagen in mijn hoofd. Geen idee hoe ik eraan kwam, ik had het nergens gelezen en nergens gehoord. Het zat ineens in mijn hoofd en een paar keer per dag popte het zinnetje weer op.

Nou kon ik er heel erg m’n hersens over gaan breken maar ik weet uit ervaring dat ergens het puzzelstukje op z’n plek zal vallen. Meestal is dat in een droom en soms komt er ineens iemand op mijn pad die er betekenis aan geeft.

 

Privé was ik een beetje in een stressvolle situatie beland. Deze situatie is de afgelopen jaren in allerlei vormen al op mijn pad gekomen, kennelijk heb ik er nog niet van geleerd. Dus hatseflats, daar was hij weer. Opnieuw schoot ik in de stress, boosheid, verdriet en alles er tussenin. Ik bedacht van alles, allemaal dingen die nog nooit iets hadden opgeleverd dus de oplossing zit duidelijk niet in mijn hoofd.

‘Wat zou ‘liefde’ zeggen’…Daar was het weer. Geen idee waarom of hoe, ik kon er nog weinig mee. Ik liet het nog maar even, soms moet je iets ook tijd geven, niet waar?

 

Zoals ik al eerder in een blog geschreven had, volg ik een cursus ‘Systemisch Coachen in de Natuur’, en een paar dagen later reed ik voor dag twee naar de Veluwe. Sneller als op dag een, vertraagde ik, en ging ik ontspannen de dag in.

Aan het einde van de ochtend kreeg ik van Jawi de opdracht een plekje te zoeken in dat deel van het bos waar we ons op dat moment bevonden. Op gevoel, een plekje waar je je fijn voelt. Daar zouden we een kwartier zijn, met onszelf, geen afleiding, gewoon ‘zijn’. Ik had de plek gelijk al gekozen, m’n oog was er al op gevallen. Een open plek, ik voelde ruimte en vrijheid. Ik schopte wat stokken aan de kant. Ik grinnikte in mezelf, ik hou van opgeruimd. Alle ballast opzij. En daar stond ik dan, op mijn plekje. Ik zakte in m’n lichaam en voelde dat ik meer mocht ontspannen. Mooi, ik mag met meer ontspanning naar situaties, naar m’n leven kijken. Ik ging liggen en voelde gelijk meer ontspanning. Zelfs zoveel dat ik me gelijk moe en loom voelde. Dit gevoel herkende ik gelijk. Twee jaar geleden heb ik een Nature Quest gedaan. Een hele dag alleen, op een kleine plek in het bos, zonder afleiding. Geen eten, geen boek, geen muziek, geen telefoon, echt helemaal niks, alleen jezelf. Daar kreeg ik antwoord op de vraag: ‘Wie ben je als er niets meer is?’. Prachtig en bijzondere ervaring die mij heel veel opgeleverd heeft. (check m’n blog ‘wie ben je als er niets meer is..?)

Ik kwam nu gelijk bij dit gevoel. Ik ben echt zo oké, echt precies goed zoals ik ben.

De stressvolle situatie, kwam voorbij. Ik kon ernaar kijken en al mijn gedachten erover gingen weer voorbij. Ik was ontspannen….’Wat zou ‘liefde’ zeggen’.

 

De oefening was voorbij, we gingen lunchen. Na de lunch door met een volgende oefening. Jawi legde de oefening uit. Drie dingen zoeken uit de natuur, een voor je kind-geweten*, een voor je systemisch-geweten*, en een voor je hogere zelf (=aspect van jezelf in een hogere dimensie). Erop gaan staan en voelen hoe het op die plek voelt. Een mooie ervaring. Op het kind-geweten voelde ik me heel licht en blij. Op het systemisch geweten wat zwaar, en het voelde alsof ik daar niet wilde zijn. Op de plek van m’n hogere zelf, voelde ik me licht, blij, gelukkig, maar ook wat wiebelig, beetje onzeker ofzo.

We deden de oefening nog een keer. Deze keer nam ik die lastige situatie mee de oefening in. Op de plek van m’n hogere zelf, kwam het zinnetje weer ‘wat zou ‘liefde’ zeggen’. Ik wist het, zodra het even lastig wordt, of als ik stress krijg, me boos of verdrietig voel, dan hoef ik alleen de vraag te stellen ‘wat zou ‘liefde’ zeggen. Zou dat het antwoord zijn?

 

Jawi geeft nog wat woorden aan de oefening. Hij legt uit, op de plek van je hogere zelf, hoef je alleen de vraag te stellen ‘wat zou ‘liefde’ zeggen. Kippenvel, en ik weet, hier is de bevestiging. Ik zucht, ik voel de ontspanning en de rust. Wat een mooie dag, het is echt zo, als je de haast uit je lichaam en je hoofd haalt, komen de antwoorden vanzelf…

 

*De werking van het geweten is belangrijk voor systemisch werk. Er bestaan verschillende gewetens.

Reactie plaatsen

Reacties

Thomas Koekkoek
3 jaar geleden

Dank je wel voor deze blog. Even een remainder.
Heeft mij nog verder aan het denken gezet.

Chrissie
3 jaar geleden

Precies zoals je het verwoord, komt het binnen.
❤️🙏😘