December...

Gepubliceerd op 12 december 2021 om 16:45

Het is december, een feestmaand. De maand van het feest van Sinterklaas, pakjesavond, kerstmis, oud en nieuw, allemaal feestdagen.

December is ook een maand van terugkijken. Wat is er afgelopen jaar allemaal gebeurd. Een jaar van veranderingen,  van geduld, van aanpassingen, het heeft van ons allemaal wat gevraagd.

Begrip, geduld, of juist ongeduld en misschien zelfs emoties en gevoelens die omhoog kwamen die je al een tijd niet aangekeken had.

December is ook een maand waarin het gemis van geliefden en dierbaren meer gevoeld wordt. Het verdriet, eenzaamheid, dat ‘samen’ is veranderd is in ‘alleen’ of een andere ‘samen’.

 

Elk jaar in december, als de kerstboom gekocht is, komt de kartonnen doos weer van zolder tevoorschijn. Voor mijn jongste dochter het mooiste moment van kerstmis. Alsof er weer een cadeau wordt uitgepakt. In deze doos zitten nog geknutselde kerstwerkjes van de basisschool, een mini kerststalletje van oma meegenomen uit het buitenland, een keramieken kerstboompje van haar overgrootmoeder, kerstmannetjes, engeltjes, lampjes en nog meer spulletjes die weer als een verrassing tevoorschijn gehaald worden. Het kleurt en het past nergens bij, maar de herinneringen maken het mooi en daarom krijgen ze elk jaar een plekje in de kamer.

 

En uit de doos met kerstballen, komt daar ook weer een knalrood houten kerstmannetje op een slee tevoorschijn. Hij krijgt en mooi plekje in de boom. Ik heb hem van mijn oma gekregen toen ik een jaar of vier was en sindsdien hangt hij elk jaar in de kerstboom. Eerst bij mijn ouders in de boom en daarna is hij altijd met me mee verhuist.

Mijn kerstboom is dit jaar roze, er hangen roze ballen in en roze slingers. Gewoon omdat roze mijn lievelingskleur is. Het knalrode kerstmannetje springt eruit, past totaal niet bij de roze glitters, maar het maakt niks uit.

 

Zo gaat het elk jaar. De 1e zondag na Sinterklaas, zoek ik samen met mijn jongste dochter een kerstboom uit. Het is nooit een lange zoektocht, we zijn er van overtuigd dat elke kerstboom mooi wordt als de lampjes, ballen en slingers erin hangen. De perfecte boom bestaat toch niet, we maken hem gewoon perfect.

Om en om hangen we er een bal in. Af en toe kijken we er van een afstandje naar. En als laatste gaat de roze glimmende ster bovenin de boom. Klaar!

Ons eigen traditietje en die koester ik.

 

De kerstboom optuigen brengt herinneringen naar boven. Vroeger deed ik dat samen met mijn vader. Niemand mocht zich ermee bemoeien. We waren een echt team en niemand kon de boom zo mooi optuigen zoals wij dat konden.

Mijn vader leeft niet meer.

In december komen de herinneringen wat meer naar de oppervlakte. En met de herinneringen, ook het gemis, het verdriet, maar vooral ook de mooie en bijzondere herinneringen. Niet alleen aan hem, maar aan het gezin, de mooie momenten, de bijzondere momenten, de momenten samen.

 

Verdriet en mooie herinneringen, het kan er beide zijn, naast elkaar. Het een is er ook niet zonder het ander, en dat is precies goed.

Ik voel het, ik kijk het aan, ik voel het nog een beetje mee, het is er, ik hoef het niet mooier te maken, ik omarm beide en ik koester beide.

 

Ik wens jou een mooie decembermaand, maak het er een om nooit te vergeten… <3

 

Liefs en take care, Frederike

 

  • Ben jij eindelijk toe aan een goed jaar? Heb je het verlangen dat 2022 anders wordt dan afgelopen jaren of dat het eindelijk eens over jou mag gaan?
  • Heb je wensen voor 2022 en heb je niet meer de puf om eraan te beginnen omdat je het toch niet volhoudt?
  • Ben je toe aan een wat meer ontspannen jaar? 

Hoe zou het voor je zijn als je goede voornemens en verlangens wel lukken? Of als 2022 wat meer over jou gaat en je je rustiger en ontspannen voelt?

Na een 1 op 1 coachsessie buiten in de natuur, ga jij al veel meer ontspannen naar huis en leer ik jou hoe je dat in tijden van drukte kan vasthouden.

 

Kies je voor een traject, dan gaan we echt dingen fixen. Dan onderzoeken we jouw situatie, probleem of waar je steeds weer tegenaan loopt. 

Vul het contact formulier in en ik maak een afspraak met jou.

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.