Heb jij een vakantiegevoel?

Gepubliceerd op 5 augustus 2021 om 17:03

“Heb jij al een vakantiegevoel?”

Deze vraag stelde ik mijn geliefde op onze eerste echte vakantiedag, terwijl we met een klein biertje in de achtertuin zaten. Ik bedoelde het een beetje grappig, misschien wel sarcastisch, geen idee eigenlijk, ik voelde mijn eigen ongemak bij de vraag.

Het woordje ‘vakantiegevoel’ is blijven triggeren tot de dag van vandaag.

Het gevoel past een beetje in de categorie ‘jarig zijn’. Als je jarig bent wordt ook wel eens de vraag gesteld ‘voel je je jarig?’ Ik weet niet zo goed hoe dat moet voelen, jij wel? Dus ook zo met ‘vakantiegevoel’.

 

Dit jaar is voor de tweede keer op rij onze reis naar Thailand geannuleerd vanwege Corona. Vorig jaar echt op het laatste moment waardoor een andere vakantie boeken niet meer lukte en dit jaar heb ik zelf eind mei de knoop doorgehakt door de reis nog een jaar op te schuiven.

Ik heb lang getwijfeld of ik wel of niet met mijn dochters een vakantie in eigen land zou boeken. De doorslag om thuis te blijven was hun wens om extra te gaan werken, de beperkte keuze aan vakantiehuisjes in combinatie met de hoge prijzen.

Opnieuw een zogeheten stay-cation voor mij en mijn geliefde dit jaar.

 

Na mijn burn-out had ik me voorgenomen om nooit meer in Nederland op vakantie te gaan. Ik besloot na de zoveelste verregende vakantie in Drenthe in een veel te duur vakantiehuisje dat ik op z’n minst alleen maar zon en luiwammesen verdiend had. Ik vond de vakanties met mijn dochters maar hard werken en kwam totaal niet tot rust. Laat staat dat ik kon opladen.

Het jaar erop ging ik een week naar de zon en de jaren erna zelfs twee weken. Yep, dat voelde als vakantie!

 

Had ik die vakanties een vakantiegevoel? Ja, dat denk ik wel. Ik vierde in ieder geval vakantie, de zon scheen er elke dag, ik lag elke dag een of twee keer in het zwembad, ik kookte zo min mogelijk, er was geen huishouden en mijn dochters vermaakten zich de hele dag zonder mij. Ze hadden mij niet nodig en na en paar dagen ging ik de volledige ontspanning in.

 

Hoe erg werd ik vorige zomer met mijn eigen afspraak geconfronteerd toen de vakantie niet door kon gaan en ik drie weken thuis was. Gelukkig was het mooi weer en kon ik elke dag in de tuin zitten, in het zwembad drijven en rokjes aan en op slippers lopen. Het zwembad had ik aangeschaft vanwege de aanhoudende warmte en om toch dat vakantiegevoel te vinden.

Ik kwam erachter dat het vakantiegevoel toch echt van binnen zit en dus niet te maken heeft met dat je daadwerkelijk op vakantie gaat. Hoewel ik dat stiekem nog steeds denk, want die zon, en het zwembad, en geen huishouden…

En ook, het vakantiegevoel volledig kwijt zijn op je eerste werkdag na de vakantie, terwijl je jezelf altijd voorneemt dat niet te laten gebeuren. Hoe dan?

 

En hoe is dat dit jaar? Drie weken thuis en veel minder zon. Hoe zit dat dan nu met mijn vakantiegevoel?

Ik ga af en toe een dagje weg, een dag naar de sauna, een dagje road-trippen, naar een B&B in België, een hotel met wellness en wat shoppen. Ook daarin kan ik opladen en ontspannen.

Hoe? Door thuis te doen wat je ook tijdens je vakantie doet.

Oké, het kostte mij ook even mind-shift om me dat te realiseren. Dat duurde precies zo lang als het eerste regenachtige weekend en ik daar toch een potje had zitten mokken op het weer.

Dat kon anders. Mijn wijze vriendinnetje vroeg me wat ik tijdens vakanties doe. Uhm, goeie..

Dus daar ging ik, op slippers naar de Jumbo voor een paar verse croissantjes, toch het zwembad in de tuin zetten, en dus een dagje op road-trip en dorpjes in eigen land als toerist bekijken, eindelijk dat ene boek lezen, de juiste muziek opzetten, BBQ aansteken en qua houdhouden alleen het hoognodige. Of, foto’s kijken van je vorige vakanties (en dan niet in tranen uitbarsten omdat het dit jaar anders is) of alvast je volgende vakantie plannen!

 

En weet je wat nou zo leuk is? Dat je precies dit na je vakantie wel kan volhouden en je je vakantiegevoel ook na je vakantie kan vasthouden.

 

Heb je daar moeite mee? Wil je dat graag voelen maar lukt je dat niet? Ben je alweer moe van je eerste werkdag of zie je er al tegenop om weer te gaan werken?

Stuur me een berichtje en ik onderzoek samen met jou hoe het komt dat je je zo voelt zoals je je nu voelt en wat je nodig hebt om je weer goed en ontspannen te voelen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.